Energiatakarékos társasház tervezése

Ingyenes energiatakarékos társasház tervezési konzultáció – az optimális döntéshez

Sokéves tapasztalattal rendelkezünk az társasház épülettervezése, energetika, passzívházak területén. Átfogó szolgáltatásokkal a Megrendelő érdekeit képviseljük. Kontrolláljuk a tervezéstől a kivitelezés végéig a teljes beruházást, biztosítva a megfelelő minőséget a megfelelő áron.

Valódi szakmai segítséget tudunk adni, hogy meghozza az optimális döntést az energiatakarékos ipari épület, csarnok tervezése során.

Tegye fel kérdéseit és ingyenes tervezési konzultáció alatt minden kérdésére választ adunk.

 • Meglévő társasházi épületet szeretne energiatakarékosra átalakítattni? 
 • Milyen funkciót kell betöltenie egy társasháznak?
 • Milyen építészeti és műszaki megoldásokat lehet alkalmazni társasház tervezésekor?
 • Milyen anyagokat lehet alkalmazni az társasház építése során?
 • Milyen engedélyek és jogszabályok vonatkoznak a társasház tervezésére és kivitelezésére?
 • Mennyibe fog kerülni az ipari csarnok tervezése és kivitelezése?

Tegye fel kérdését társasház tervezése előtt!

Ambrus Balázs B&W

Ambrus Balázs

A megfogalmazott igényekre rengeteg online felületen, fórumokon tájékozódhat. A valódi, szakszerű és jó válaszokat nehéz kiszűrni. Itt az alábbiakban összeszedtünk pár kérdésre a választ, amivel egyszerűen, érthetően próbálunk válasz adni a felmerülő kérdésekre.

Felmerülő kérdéssel kapcsolatban írjon nyugodtan

  Társasház energiatakarékos tervezése BIM technológia segítségével.

  Az energiatakarékos társasházak tervezése során a BIM (Building Information Modeling) technológia használata rendkívül előnyös lehet. A BIM technológia lehetővé teszi a tervezők, kivitelezők és az üzemeltetők számára, hogy az épülettel kapcsolatos információkat egy közös, digitális térben tárolják és kezeljék. Ez lehetővé teszi a tervezési és kivitelezési folyamatok hatékonyabb és átláthatóbb kezelését, valamint segíti az épület üzemeltetését és karbantartását is.

  Energiatakarékos társasház tervezéshez

  A társasház energiatakarékos tervezésekor fontos figyelembe venni a következő szempontokat:

  1. Az épület helyének megfelelő kiválasztása: az épület orientációjának és elhelyezkedésének megfelelő kiválasztása nagyban befolyásolhatja az energiatakarékosságot. Fontos, hogy az épületet úgy helyezzük el, hogy a napfényt és a természetes hűtést ki tudjuk használni.
  2. A szigetelési rendszer kialakítása: a megfelelő szigetelés kialakítása kulcsfontosságú az energiatakarékosság szempontjából. Fontos, hogy az épület hőveszteségét minimalizáljuk a megfelelő szigetelési rendszerrel.
  3. Az épület energiatermelő rendszerének kialakítása: az energiahatékony társasházak tervezése során érdemes olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek lehetővé teszik az épületben felhasznált energiatermelés csökkentését. Ide tartoznak például a napelemek vagy a geotermikus fűtési rendszerek.

  A társasház tervezését érdemes minél előbb elkezdeni, hogy elegendő idő legyen a tervek kidolgozására és az esetleges módosításokra. Az építészirodák között érdemes olyanokat keresni, akik tapasztaltak az energiatakarékos épülettervezés terén, és azokat a szolgáltatásokat kínálják, amelyek a BIM technológia használatára épülnek. Érdemes lehet előzetesen tájékozódni az építészirodák referenciáiról, valamint megbeszélni az elképzeléseket és az igényeket.

  Mi befolyásolja az árat egy energiatakarékos társasház tervezése során?

  Az árakat számos tényező befolyásolja az energiatakarékos társasház tervezése során. A következők a legfontosabb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni az árajánlat készítésekor:

  1. Az épület mérete: az épület mérete meghatározza az építési költségeket, és ezen keresztül az árat is.
  2. Az épület szintjei: az épület magassága és a szintek száma hatással van az építési költségekre, így az árra is.
  3. Az épület funkciója: az épület célja és funkciója meghatározza az építési költségeket, mivel az épületben található berendezések, eszközök és egyéb elemek eltérőek lehetnek.
  4. Az épület anyagai: az épület anyagai nagymértékben befolyásolják az építési költségeket és az árat. Az energiatakarékos anyagok, mint például az üvegszál vagy a kenderbeton, drágábbak lehetnek, de hosszú távon jelentősen csökkenthetik az üzemeltetési költségeket.
  5. Az energiahatékonysági funkciók: az energiahatékonysági funkciók alkalmazása, mint például a hőszivattyú vagy a napelemek, drágább lehetnek az építés során, de hosszú távon jelentősen csökkenthetik az üzemeltetési költségeket.
  6. Az épület tervezése és kivitelezése: az épület tervezése és kivitelezése összetett folyamat, amelynek során számos szakemberre és technológiára van szükség. Az építési folyamat részletei és az épület komplexitása is hatással lehet az árra.

  Az ajánlat készítésekor figyelembe kell venni ezeket a szempontokat, hogy a lehető legpontosabb és legmegfelelőbb ajánlatot kaphassunk a társasház tervezésére. Ajánlott legalább 2-3 építésziroda ajánlatát összehasonlítani, és meggyőződni arról, hogy az ajánlat tartalmazza-e az összes szükséges funkciót és szolgáltatást, és nincsenek-e rejtett költségek vagy meglepetések.

  Enerigatakarékos és passzív társasházak előnyei

  Alacsony fenntartási költségek – maximális komfort

  friss levego

  Friss levegő

  A mai épületek nagy részében a téli szellőztetés nem elégséges, illetve nem megoldott. Következménye a párás, elhasznált levegő, amelyben a széndioxid tartalom bőven határérték feletti, főleg az éjszakai időszakban. Az ablaknyitásos szellőztetés nem megfelelő, mert óránként 5 perc lenne a szükséges ahhoz, hogy a levegő CO2 tartalma 1000 ppm alatt maradjon. Ez nyilvánvalóan nem biztosítható általános esetben. Az ablak résszellőző a téli időszakban a hideg (akár -15 C-os) levegőt ereszti be, az ablak közelében tartózkodóknak ez kellemetlenséget, az épületnek pedig hőveszteséget okoz.

  Az egyetlen energiatakarékos és megfelelő megoldás a hővisszanyerős szellőztető berendezés beépítése, amit manapság a nem passzívházat építők is felismernek, és alkalmaznak. Allergiásoknak kifejezetten ajánlott a rendszer, pollenszűrővel tüneteik csökkennek.

  pénz2

  Létbiztonság

  Azáltal, hogy kevésbé függünk a rezsi költségektől, nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. A létfenntartásra kevesebbet kell költenünk, tehát több marad más célra. Ezt hosszú távon is érdemes átgondolni, akár 30 év távlatában.

  Nyugdíj megtakarításként is érdemes végiggondolnunk a lehetőséget. Az elmúlt évek válsága megmutatta, hogy megtakarításaink nincsenek biztonságban sem részvényalapokban, sem ingatlanokban, sem aranyban, mindenhol jelentős veszteséget szenvedtek a befektetett összegek. Ha saját lakásunk rezsijébe fektetünk be előre, az nem „tud” elveszni, kézzel fogható marad, és folyamatosan spórol nekünk. Sőt, lehetőségünk nyílik önfenntartó (közel 0 energiaigényű) épületek építésére is, amely az EU vonatkozó direktívája szerint a nem is oly távoli jövőben kötelező lesz.

  internorm_ablakok_1-hoerzet2

  Jó hőérzet

  Közel azonos felületi hőmérsékletek alakulnak ki, amely által megszűnik a sugárzási asszimmetria. Ez akkor alakul ki, ha több oldalról nagy hőmérsékletkülönbségű felületek vesznek körül, például akár hőszigetelt falak (18-19 C), vagy a hagyományos ablakok (9-12 C), ilyenkor érezzük azt, hogy „húz” az ablak. Kellemetlenül érezzük magunkat, esetleg fázunk annak ellenére, hogy a szoba hőmérséklete megfelelő. Ezt túlfűtéssel kompenzáljuk, ami többlet fűtési költséget eredményez. Megfelelő szerkezetekkel ez a hatás elkerülhető..

  az-otthoni-kornyezetvedelem-12-pontja-alternativenergia-hu

  Környezetvédelem

  Kevesebb energia – kevesebb környezetszennyezés. A jelentősen csökkentett energiafelhasználással a levegőbe jutó széndioxid mennyiségét is hasonló mértékben korlátozzuk. Földünk és gyermekeink, unokáink jövője rajtunk is múlik, nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy másokra hárítjuk a cselekvés felelősségét. Tegyük meg mi is a magunkét, ha mindenki így gondolkodna, akkor sokkal szebb jövő elé néznénk.